Het Apeldoornskanaal en omgeving ontdekken beschouwen, beleven
Het Apeldoornskanaal en omgeving ontdekken beschouwen, beleven is een lessenserie die bestaat uit een bezoekles Apeldoornskanaal en een kunstles in de klas.
Deze lessenserie is ontstaan uit een samenwerking met Herman de Weerd, Natuurgids. Wij hebben als doel leerlingen te laten genieten van de kleine dingen in het leven en in de natuur. Ze gaan voorbij aan het oppervlakkige kijken en zoomen in op de details. Leerlingen leren met andere ogen naar hun omgeving kijken
Tijdens de bezoek les Apeldoorns kanaal gaan we het gebied niet alleen vanuit een wandeling bekijken, de leerlingen gaan het gebied ervaren. We gaan voorbij aan een “we weten alles al” instelling. Tijdens de les op locatie willen wij de leerlingen bewust laten worden van de historische waarde van het gebied. Hoe is het gebied ontstaan, waarom is het kanaal aangelegd, waar werd deze voor gebruikt, waar wordt het kanaal nu voor gebruikt? Daarnaast willen wij de leerlingen de ogen laten openen voor wat er in de natuur te zien, te beleven en te ontdekken is. Ze ontdekken verschillende verschijnselen in de natuur en de diversiteit in vormen, structuren, geuren en kleuren Ook bewustwording van hoe we met de natuur omgaan komt aan bod.
Tijdens de les op school, “Kunstwerken met vormen, structuren en kleuren uit de natuur” gaan we een kunstzinnig herbarium maken.
De natuur wordt ook vaak door Kunstenaars, vormgevers, architecten als inspiratiebron gebruikt. Leerlingen gaan vandaag ook de natuur als inspiratiebron voor hun eigen kunstwerk gebruiken.
Leerlingen hebben tijdens de bezoekles verschillende verschijnselen in de natuur en diversiteit in vormen, structuren, geuren en kleuren ontdekt. Tijdens deze kunstles gaan we verder met deze verschijnselen. De gevonden bladeren, en structuren vormen de basis voor hun eigen kunstwerk. Leerlingen maken alleen of in een groepswerk tekeningen, afdrukken en schilderingen waarbij vormen structuren het uitgangspunt zijn. Na het beschouwen van een illustratie uit het kinderboek “De vos en de ster” van Coraly Bickford-Smith en een kunstwerk van Herman de Vries gaan de leerlingen met diverse materialen zoals aquarelverf, pastelkrijt, linostempels, druk inkt en gelatine plaat aan de slag.
De natuur ontdekken, beschouwen, beleven, proeven, zien en aanraken. Dat is wat wij voor ogen hebben.